Ondernemers pur sang. Bedrijfs- én mensgericht.

Dit zijn Bart en Catherine, zaakvoerders van Eurocap & Eurocork


Van Brusselse natuurkurkenfabriek, tot producent en verdeler van sluitingen met internationaal bereik. Eurocap & Eurocork maakte de voorbije jaren een boeiende, succesvolle groeicurve door. Aan het roer? Bart Geeraert en Catherine Fernandes, entrepreneurs en echtgenoten, die hun business runnen met drive, dynamiek én een ambitieuze groeimindset. “Onze sterkte schuilt in onze complementariteit. Een strategie uitstippelen, targets halen, een team managen, klantenrelaties uitbouwen, … We vullen elkaar perfect aan.” Lees meer.

 

Dag Bart en Catherine. Vandaag runnen jullie Eurocap & Eurocork met een gedreven team in hartje Rotselaar. Hoe zijn jullie gestart?

Bart: “In 1986 heeft mijn vader het bedrijf overgekocht. Toen heette de zaak nog Rexach & Cie, gelegen in het centrum van Molenbeek, gespecialiseerd in natuurkurken met de focus op wijn. Mijn vader had geen ervaring in de sector, maar was gebrand op ondernemen. Na de overname zette hij alles op alles om het bedrijf te laten groeien, met enkele verhuizen tot gevolg. Zo ging hij van Brussel, naar Nossegem, tot Rotselaar, vandaag nog steeds het kloppend hart van onze productie. Toen ik 25 was, in 2007, stapte ik mee in de zaak.”

 

Catherine, jij kwam pas later in the picture?

Catherine: “Inderdaad. Na mijn studies werkte ik als consultant, waarna ik aan de slag ging als advocaat in het Brusselse. Een job die ik met hart en ziel deed, zeker het cliëntencontact en de adviesverlening! Toch begon het na een tijdje te dagen ...”

Bart: “Catherine had altijd al interesse om zelf te ondernemen.”
Catherine: “Zeker omdat mijn ouders steeds voor zichzelf gewerkt hebben. Ook het idee om samen een project te hebben, sprak me aan. Geïnspireerd door de avonturen van Bart, waagde ik in 2015 de sprong. Een switch waar ik vandaag, zeven jaar later, nog geen moment spijt van heb gehad.”

 

Als koppel een zaak runnen, lijkt niet steeds evident. Wat is jullie sleutel tot succes?


Catherine: “Bart en ik zijn heel complementair. De zaken die hij minder leuk vindt, geven mij energie en omgekeerd.”
Bart: “Catherine is bijvoorbeeld heel klantgericht. Welke vraag klanten ook stellen: ze gaat tot de overtreffende trap om een oplossing te vinden, altijd. Daarnaast is ze supersociaal, vriendelijk en vrolijk, zowel naar klanten toe, als binnen ons team. People skills waarmee ze echt het verschil maakt.”
Catherine: “Bart is heel sterk in alles wat draait rond het financiële aspect en de productie. De boekhouding doorspreken, ideeën aanreiken aan ingenieurs, sparren over chemische productsamenstellingen, … Bart is geen CEO die taken blind uitbesteedt, maar heeft over heel veel zaken een goede kennis. Dat vind ik zijn strafste eigenschap. En hij panikeert niet wanneer wij stress krijgen. Dat is een belangrijk pluspunt.” (lacht)

Tijdens covid, bijvoorbeeld?


Catherine: “Door corona ging alles op slot, niemand wist aan wat we ons mochten verwachten. Ook nu zijn het onzekere tijden, met de onvoorspelbare grondstofprijzen en levertermijnen. Bart is iemand die opportuniteiten ziet op moeilijke momenten. Een strategie uitstippelen én die stapsgewijs waarmaken: dat is echt zijn ding.”
Bart: “Voor mij is een team runnen dan weer een hele uitdaging. Ik focus me van nature op cijfers en processen. Mensen aansturen en coachen, vind ik moeilijker. Catherine heeft daar meer talent en feeling voor.” 

 


Hoe is het bedrijf doorheen de jaren gegroeid?


Bart: “Zowel in oppervlakte, als in mensen. In de beginjaren draaide het bedrijfje met een man of vier. Vandaag hebben we een team van twaalf mensen in dienst.”
Catherine: “Ook het productaanbod breidde stelselmatig uit. Eerst lag de nadruk vooral op natuurkurk, maar we merkten dat klanten nood hadden aan een ruimer assortiment.”
Bart: “Stilaan begonnen we andere producten aan te bieden. Krimp- en complexcapsules, muselets, schroefdoppen, kroonkurken, … Ook kunststofkurken en T-kurken voor spirits werden aan het gamma toegevoegd. Daarnaast is er de trend van kleinere reeksen en meer personalisatiemogelijkheden. Daar zetten we als bedrijf maximaal op in.”
Catherine: “En daarbij staan we liefst zo dicht mogelijk bij onze klanten! Door binnenshuis te produceren, bied je immers meer flexibiliteit en korte levertermijnen.”


“Bart en ik zijn heel complementair. De zaken die hij minder leuk vindt, geven mij energie en omgekeerd.” – Catherine Fernandes

 

Flexibiliteit en personalisatie zijn dus een must. Waar hechten jullie als bedrijf nog belang aan?


Bart: “Technische expertise. Dat vind ik essentieel: dat we niet enkel een product afleveren, maar klanten ook adviseren en begeleiden doorheen het traject. Onze sector is zo specifiek, elk product en productieproces is anders. Je kan dus geen oplossingen copy-pasten, elke sluiting is maatwerk.”
Catherine: “En omdat we verschillende producten verkopen, hebben we als voordeel dat we objectief adviseren over de diverse sluitingen. Klanten voelen dat, dat je met een open blik adviseert.”

Hoe zou je het Eurocap & Eurocork-DNA omschrijven?


Catherine: “Ons team is super! Iedereen heeft zijn eigen unieke kantjes en verhalen. En humor is de lijm, sowieso. We doen onze job aandachtig en stipt, maar nemen onszelf niet te serieus.” (lacht)
Bart: “We hebben een heel informele, vlakke organisatie met respect voor iedereen. Productiemedewerker, ingenieur of bediende: iedereen wordt op dezelfde manier behandeld. Ook het internationaal karakter binnen het bedrijf is bijzonder, met medewerkers uit Polen, Irak of Taiwan.”
Catherine: “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt. Van een babbeltje tijdens de lunch, tot de vrijdagse apéro. Of dan brengt één van onze medewerkers zijn BBQ mee en laat hij pulled pork acht uur garen om ’s avonds samen aan tafel te schuiven. Fantastisch!”   

 

Tot slot: wat zijn de ambities voor de toekomst?


Bart: “Groeien! In productie, en dus ook in ruimte en personeel. Lokale productie en personalisatie blijven daarbij de focus.” 
Catherine: “Daarnaast kijk ik ernaar uit om nog meer internationale markten te verkennen. We zijn er klaar voor!”


Vindt u niet wat u zoekt?
Dan werken we graag een oplossing op maat voor u uit.
Neem contact op voor een offerte